ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πολλοί νέοι κάθε χρόνο κάνουν αιτήσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πριν όμως ξεκινήσουν τις φιλόδοξες σπουδές τους στο εξωτερικό, πρέπει να προσέξουν δύο βασικά σημεία για να μην ξοδέψουν άσκοπα τα λεφτά τους, που σημαίνει άσκοπη διαρροή εθνικού συναλλάγματος και το χρόνο τους, που σημαίνει λήψη ενός πτυχίου που δεν αναγνωρίζεται ή που δεν θα έχει προοπτικές χρησιμοποίησής του στην Κύπρο.
Σκοπός μας, λοιπόν, είναι η πληροφόρηση στη σωστή επιλογή Πανεπιστημίου και στη σωστή επιλογή επιστήμης, που να είναι χρήσιμη τόσο για τον ίδιο τον υποψήφιο φοιτητή, όσο και για τη χώρα (γιατί τι ωφελεί να σπουδάσει κανείς κάτι που να είναι κορεσμένο ή που να μην εγγυάται την εύρεση εργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι διαβατήριο για την ανεργία;)
· Το τι θα σπουδάσετε είναι κάτι που θα το αποφασίσετε μόνοι σας και μετά από πολλή σκέψη, γιατί τέτοιες αποφάσεις τις παίρνει κανείς μια φορά στη ζωή του.
· Το πού θα σπουδάσετε θα το αποφασίσετε και πάλι μόνοι σε συνάρτηση βέβαια με τις οικονομικές δυνατότητές σας, τις ικανότητές σας και φυσικά το πανεπιστήμιο που θα σας δεχτεί τελικά.
ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ
Το ποια χώρα θα επιλέξετε για να κάνετε τις σπουδές σας, προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές, εξαρτάται από δύο πράγματα: την ξένη γλώσσα που γνωρίζετε και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. (Έχετε υπόψη ότι σε κάποιες χώρες η ανώτατη εκπαίδευση είναι δωρεάν και σε άλλες υπάρχουν δίδακτρα.)
‘Έτσι αν η ξένη γλώσσα που γνωρίζετε είναι η Αγγλική, θα επιλέξετε μια από τις αγγλόφωνες χώρες (π.χ Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), αν είναι η Γαλλική, μία από τις γαλλόφωνες (π.χ Γαλλία, Βέλγιο, Καναδάς, Ελβετία), αν είναι η Γερμανική, μία από τις γερμανόφωνες (π.χ Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία).
ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η επιλογή του πανεπιστημίου που θα παρακολουθήσετε είναι αρκετά δύσκολη δουλειά και πολύ σημαντική για το μέλλον των σπουδών σας και τη μετέπειτα καριέρα σας.
Είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν πολλά Πανεπιστήμια που προσφέρουν αυτό που ζητάτε, αλλά που έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Δηλαδή άλλα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον υποψήφιο σπουδαστή, άλλα λιγότερες, άλλα έχουν υψηλότερο και δυσκολότερο επίπεδο σπουδών και άλλα χαμηλότερο και ευκολότερο, άλλα έχουν ακριβότερα δίδακτρα και άλλα φθηνότερα ή και καθόλου, άλλα αναγνωρίζονται από την Κύπρο και άλλα όχι. Αυτό σας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί τι να κάνετε ένα πτυχίο που δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας;
Η επιλογή του πανεπιστημίου είναι σημαντική για το μέλλον σας, γιατί από το πτυχίο που θα πάρετε από ένα πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί η επαγγελματική σας αποκατάσταση ή η επιστημονική καριέρα σας, πράγματα για τα οποία αποφασίζει κανείς μια φορά στη ζωή του. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο, αν δεν σας αρέσει ένα πτυχίο που αποκτήσατε –σίγουρα με κάποιο κόπο- να το πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων και να αρχίσετε δεύτερο ή τρίτο πτυχίο (εκτός πια αν γίνετε συλλέκτης πτυχίων).
Για να επιλέξετε λοιπόν το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχετε ήδη αποφασίσει:
* Τι ακριβώς θέλετε να γίνετε
* Τι ακριβώς θέλετε να σπουδάσετε
* Τι ακριβώς σκοπεύετε να ξοδέψετε σε χρόνο, σε κόπο και, φυσικά, χρήμα
Όσο περισσότερες πληροφορίες μαζέψετε για τα Πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν, τόσο ευκολότερα θα κάνετε την επιλογή σας. Στην επιλογή σας θα σας βοηθήσουν οι σύμβουλοι σπουδών, οι καθηγητές σας και οι γονείς σας που πρόκειται να πληρώσουν για τις σπουδές σας.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στο να γίνετε δεκτοί από ένα πανεπιστήμιο, είναι ένα ιστορικό των σπουδών σας στο Λύκειο ή στο πανεπιστήμιο, αν πηγαίνετε για μεταπτυχιακές σπουδές. Δηλαδή υψηλός βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου (πολύ καλά και πάνω), εργασίες που τυχόν έχετε κάνει ή δημοσιεύσει, συστατικές επιστολές από το Διευθυντή ή καθηγητές σας, συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες ή συλλόγους, βραβεία που τυχόν έχετε πάρει για τις επιδόσεις σας στα μαθήματα ή τα σπορ και άλλα ενδιαφέροντα.
Επίσης θα σας ζητηθεί το επίπεδο γνώσεών σας στη γλώσσα της χώρας στην οποία θα σπουδάσετε. Για να διαπιστώσουν πόσο καλά ξέρετε τη γλώσσα, θα σας ζητήσουν αναγνωρισμένο δίπλωμα γλωσσομάθειας π.χ IELTS, IGCSE ή ANGLIA PROFICIENCY για την Αγγλία και TOEFL για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Βεβαιωθείτε τι πρέπει να συμπληρώσετε στα έντυπα καθώς και μέχρι πότε πρέπει να στείλετε την αίτησή σας. Ο τύπος της αίτησης διαφέρει από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από χώρα σε χώρα, γι΄ αυτό ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν τα έντυπα της αίτησης. Πολλά Πανεπιστήμια χρεώνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό που πρέπει να σταλεί μαζί με την αίτηση (κυρίως στις Η.Π.Α) και το οποίο δεν επιστρέφεται κι αν ακόμη η αίτησή σας απορριφθεί.
ΑΓΓΛΙΑ
Η Αγγλία είναι η χώρα με τα περισσότερα και αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, από τα οποία πέρασαν ως φοιτητές ή καθηγητές μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης(Oxford) και το Κέιμπριτζ(Cambridge) που ιδρύθηκαν το 12o αιώνα, τα διασημότερα ίσως πανεπιστήμια του κόσμου, αποτελούν μέχρι και σήμερα το όνειρο πολλών νεαρών υποψήφιων σπουδαστών από όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση σε αυτά μπορεί να είναι πλήρης (full-time) ή μερική (Part-time). Σε μερικά επιβάλλεται πρακτική άσκηση στη βιομηχανία στη διάρκεια των σπουδών, κυρίως μετά τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους σπουδών. Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Στα μαθήματα περιλαμβάνονται διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και Tutorials (δηλαδή μικρές ομάδες φοιτητών που συζητούν με τον καθηγητή τους).
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Για να γραφτείτε σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε το κατάλληλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο για να παρακολουθήσετε πανεπιστημιακές σπουδές και ότι μιλάτε, γράφετε και καταλαβαίνετε τα αγγλικά αρκετά ικανοποιητικά.
Συνήθως εκείνο που δείχνει ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε πανεπιστημιακές σπουδές είναι:
1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ Ή ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Ή ΑΡΙΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Εξαρτάται από το πανεπιστήμιο στο οποίο κάνετε τις αιτήσεις.)
2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (IELTS, IGCSE, TOEFL Ή ANGLIA PROFICIENCY).
3. GCE ALs ανάλογα με τι θέλετε να σπουδάσετε. AL ζητούν κυρίως τα top πανεπιστήμια όπως το Cambridge, Oxford, UCL, Kings, LSE, Bristol, Warwick etc.
4. Για σπουδές στην Αρχιτεκτονική, Interior Design, Fashion Design, Graphic Arts χρειάζεται Portofolio ενώ για σπουδές στη Μουσική (Music) και Χορό (Dance) χρειάζεται DVD για να αποδείξετε τις ικανότητές σας στη μουσική και στο χορό.
5. Επίσης κάποια πανεπιστήμια ζητούν INTERVIEW(συνέντευξη) μέσω του SKYPE.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το να πληρείτε τις βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής στα Αγγλικά πανεπιστήμια (Tariff points) δεν σημαίνει ότι θα γίνετε και σίγουρα αποδεκτοί. Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οι αιτήσεις κρίνονται βάσει των περισσότερων προσόντων. Επίσης είναι πάρα πολύ περιορισμένος ο αριθμός των ξένων φοιτητών που εισάγονται στις ιατρικές σχολές. Δύσκολη επίσης είναι η εισαγωγή στα παραϊατρικά επαγγέλματα όπως RADIOGRAPHY, PHYSIOTHERAPY, DIETICS, OCCUPATIONAL THERAPY, MIDWIFERY AND NURSING.
Πρέπει όμως να έχετε υπόψη ότι επειδή υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός και πληθώρα αιτήσεων από όλες τις χώρες του κόσμου, είναι λογικό και προνοητικό να κάνετε την αίτησή σας όσο πιο νωρίς γίνεται.
Οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Βρετανικά πανεπιστήμια πρέπει να σταλούν στο UCAS (UNIVERSITIES CENTRAL ADMISSIONS) το οποίο και θα τις προωθήσει στα 5 πανεπιστήμια ή κολέγια της προτίμησης σας. Μερικά πανεπιστήμια δέχονται και απευθείας αιτήσεις, όπως το Portsmouth, Hull, Huddersfield, Wolverhampton.
Οι αιτήσεις πρέπει να σταλούν από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ειδικά για την Ιατρική από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Οκτώβριου.
Οι απαντήσεις στην αίτησή σας αρχίζουν να έρχονται σε περίπου ένα μήνα και σχεδόν μέχρι το Φεβρουάριο θα έχετε απαντήσεις και από τα 5 πανεπιστήμια.
Όσοι φοιτητές δεν έγιναν αποδεκτοί στην πρώτη διαλογή, δικαιούνται να επιλέξουν ακόμη ένα πανεπιστήμιο της αρεσκείας τους μέσω του EXTRA UCAS που συνήθως ξεκινά το Μάρτιο. Αν πάλι δεν έχουν γίνει αποδεκτοί, συνεχίζουν μέχρι να βρουν ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να τους αποδεκτεί. Υπάρχουν πάντα πιθανότητες μερικά πανεπιστήμια να μην συμπλήρωσαν τις κενές θέσεις τους και το UCCA σας δίνει την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσετε τον Αύγουστο στο Clearing.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για τους σπουδαστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δίδακτρα είναι τα ίδια με εκείνα που πληρώνουν οι Βρετανοί για το 2013-2014, από 8500-9000 Στερλίνες το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές εξαρτάται από τη σπουδή και το πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, κυμαίνονται κυρίως από 5000 μέχρι 22000 Στερλίνες. Τα Business Courses είναι κυρίως τα ακριβότερα, ιδίως το MBA (Master in Business Administration).
ΔΑΝΕΙΟ
‘Όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές, ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης, δικαιούνται να αποταθούν για το Φοιτητικό δάνειο( Student Loan) το οποίο καλύπτει όλα τα δίδακτρα για 4 χρόνια.
Οι αιτήσεις για το δάνειο ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο ή Μάιο του χρόνου πριν ξεκινήσετε τις σπουδές σας. Η αποπληρωμή του δανείου γίνεται μετά τη συμπλήρωση των σπουδών και αφού ο φοιτητής βρει δουλειά που να του αποφέρει εισοδήματα πάνω από 21000 Στερλίνες. Αν ο φοιτητής είναι άνεργος ή τα εισοδήματά του είναι κάτω των 21000 Στερλινών, τότε οφείλει να ειδοποιήσει το Student Loan Company για την κατάστασή του. Χρειάζεται να στείλει μια βεβαίωση από το Φόρο Εισοδήματος ή τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις που να δείχνει το σύνολο των απολαβών του. Σε περίπτωση που είναι άνεργος χρειάζεται μια βεβαίωση από τους γονείς του ότι τον συντηρούν οικονομικά.
Τα δίδακτρα πληρώνονται απευθείας στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτά ο φοιτητής σε 3 δόσεις. Το Νοέμβριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο.
Το φοιτητικό δάνειο είναι έντοκο με το επιτόκιο να κυμαίνεται συνήθως στο 2% - 3%.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν σκοπεύετε να μείνετε σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου, πρέπει να κάνετε αίτηση έγκαιρα γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες. Συνήθως οι αιτήσεις ξεκινούν τον Απρίλιο ή Μάιο πριν ξεκινήσετε τις σπουδές σας.
Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες όπως η VICTORIA, UNITE, CHAMBERS, OPAL, LIBERTY ETC που προσφέρουν άνετη διαμονή σε δωμάτιο standard, deluxe και studio που παρέχουν ευκολίες μαγειρέματος και μπουγάδας. Όλα τα δωμάτια είναι επιπλωμένα, με ατομικό μπάνιο και αποχωρητήριο. Στην τιμή περιλαμβάνεται το ρεύμα, το νερό και το internet.
Οι τιμές κυμαίνονται από 3500-7000 Στερλίνες ανάλογα με τον τύπο του δωματίου και την πόλη. Στις μεγάλες πόλεις ιδίως στο Λονδίνο, η διαμονή σε φοιτητικές εστίες είναι ιδιαίτερα ακριβή. Οι τιμές κυμαίνονται από 9000-15000 Στερλίνες. Στις μικρότερες πόλεις τα πράγματα είναι ευκολότερα. Τέλος μπορείτε να συγκατοικήσετε με άλλους φοιτητές σε διαμερίσματα. Το κόστος ζωής ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και από πόλη σε πόλη. Βέβαια πολλοί τα βγάζουν πέρα με λιγότερα χρήματα, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερα. Όπως καταλαβαίνετε το οικονομικό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο μέρος από σας, από την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τα χρήματα που θα σας στέλλουν οι γονείς σας με σύνεση. Η Βρετανία είναι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Degree= Το πτυχίο που παίρνει κάποιος όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του σ’ ένα πανεπιστήμιο.
BA(Hons) Bachelor of Arts για τις θεωρητικές επιστήμες
BSc(Hons) Bachelor of science για τις θετικές επιστήμες
BEng(Hons) Bachelor of Engineering
MA= Master of Arts για τις θεωρητικές επιστήμες
ΜSc= Master of science για τις θετικές επιστήμες
ΜEng= Master of Engineering
Ph.D= Doctor of Philosophy (το διδακτορικό δίπλωμα)
Sandwich Course= Σειρά μαθημάτων όπου ο φοιτητής κάνει ένα χρόνο πρακτική εκπαίδευση στη βιομηχανία επί πληρωμή
Στη Βρετανία έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από 100 και περισσότερα πανεπιστήμια καθώς επίσης να σπουδάσετε σε 300 και περισσότερους διαφορετικούς τομείς, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των θεωρητικών και θετικών επιστημών, της σύγχρονης τεχνολογίας και των καλών τεχνών.
ΓΑΛΛΙΑ
Προϋποθέσεις για την εγγραφή: Για να γίνει κάποιος δεκτός σε Γαλλικό πανεπιστήμιο, πρέπει να έχει πολύ καλό Απολυτήριο Λυκείου και να γνωρίζει πολύ καλά τα Γαλλικά. Στη Γαλλία, μια χώρα με παράδοση στις τέχνες και τις επιστήμες, υπάρχουν πάνω από 200 ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων επιστήμων με επιφανέστερο το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Δίδακτρα: Το μεγάλο πλεονέκτημα των Γαλλικών πανεπιστημίων είναι ότι η φοίτηση είναι δωρεάν.
Διαμονή: Η διαμονή στη Γαλλία είναι ακριβή. Η Γαλλία είναι από τις ακριβές χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη πριν ξεκινήσετε σπουδές εκεί. Ειδικά το Παρίσι, το οποίο συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών, είναι μεν η ωραιότερη πόλη όπου θα μπορούσε να ζήσει κανείς, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ πολύ ακριβή.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 200 κρατικά και μη ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολλά από τα οποία έχουν παγκόσμια φήμη και εκτίμηση καθώς και ηλικία εκατοντάδων χρόνων. Πανεπιστήμια όπως εκείνα της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου είναι γνωστά σ’ όλο τον πνευματικό κόσμο και έχουν αναδείξει επιστήμονες κύρους.
Αιτήσεις: Αν αποφασίσετε να σπουδάσετε σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο, πρέπει να κάνετε αίτηση τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την έναρξη των σπουδών σας.
Προϋποθέσεις για την εγγραφή: Για να γίνει κάποιος αποδεκτός σε ένα Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Γερμανία, πρέπει να έχει οπωσδήποτε Απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θεωρείται ισότιμο με το αντίστοιχο απολυτήριο των γερμανικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης. Πρέπει επίσης να γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα και για να το αποδείξει αυτό, πρέπει να δώσει εξετάσεις. Το να έχει κάποιος όλα τα πιο πάνω προσόντα δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα γίνει δεκτός, γιατί οι υποψήφιοι είναι πολλοί, οι θέσεις περιορισμένες και ο συναγωνισμός πολύ μεγάλος.
Η.Π.Α
Η Ανώτερη Εκπαίδευση παρέχεται από Δημόσια και Ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια. Ο όρος "Κολέγιο" γενικά υποδηλώνει ανώτατη εκπαίδευση και χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί του όρου ‘’Πανεπιστήμιο’’. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν περισσότερα από 3000 κολέγια και πανεπιστήμια. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για κάποιον που σκέφτεται να σπουδάσει στις ΗΠΑ κι αυτό είναι το ποιο Πανεπιστήμιο ή Κολέγιο θα επιλέξει από τα χιλιάδες που υπάρχουν. Η σωστή επιλογή θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή και στην επαγγελματική ή επιστημονική σας καριέρα. Γι’ αυτό σκεφτείτε καλά πριν πάρετε την απόφαση να σπουδάσετε στο Α ή Β Πανεπιστήμιο, συμβουλευτείτε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Πανεπιστήμια με μεγάλο κύρος είναι τα Harvard, Yale, Princeton, Berkeley, MIT, Columbia, Stanford, Cornell, Michigan, Chicago, Texas, Ιllinois κ.λ.π
Προϋποθέσεις για την εγγραφή: ΟΙ προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής στα διάφορα Αμερικάνικα πανεπιστήμια διαφέρει από κολέγιο σε κολέγιο, όπως επίσης διαφέρουν τα προγράμματα σπουδών, οι κανονισμοί, τα δίδακτρα κ.λ.π. Τα κριτήρια επιλογής των υποψήφιων σπουδαστών είναι ανάλογα με την ποιότητα των σπουδών και το κύρος του πανεπιστημίου. Όσο καλύτερο το πανεπιστήμιο ή κολέγιο, τόσο υψηλότερα και τα κριτήρια.
Κατά γενικό κανόνα τα πανεπιστήμια ή κολέγια απαιτούν να έχετε υψηλή βαθμολογία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής και ακαδημαϊκής ζωής, πράγμα που θα σας ζητηθεί να αποδείξετε υποβάλλοντας αναλυτικές βαθμολογίες όλων των ετών σπουδών σας στη Μέση ή Ανώτατη εκπαίδευση και να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την αγγλική γλώσσα. Γι’ αυτό όλα τα Αμερικανικά πανεπιστήμια απαιτούν να δώσετε το test TOEFL( Test of English as a Foreign Language) το οποίο μετρά το βαθμό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, για προπτυχιακές σπουδές πιθανόν θα σας ζητήσουν να υποβληθείτε στα tests SAT (Scholastic Aptitude Test) ή ACH (Achievement), τα οποία δίνουν ακόμη και οι Αμερικάνοι. Για μεταπτυχιακές σπουδές χρειάζονται τα tests GRE( για όλες τις επιστήμες) και το GMAT(μόνο για τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων.)
Αιτήσεις: Γίνονται ηλεκτρονικά ακολουθώντας τις οδηγίες του πανεπιστημίου ή κολεγίου προσεκτικά. Πολλά πανεπιστήμια ή κολέγια χρεώνουν ένα μικρό ποσό για την παραλαβή των αιτήσεων σας (Application Fee), το οποίο δεν επιστρέφεται.
Δίδακτρα: Ποικίλουν ανάλογα με το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο. Τα δημόσια πανεπιστήμια (State Universities) είναι γενικά φτηνότερα από τα ιδιωτικά (Private Universities).
Διαμονή: Μπορείτε να μείνετε σε ξενώνες του πανεπιστημίου (Dormitories) και να τρώτε στο εστιατόριο του ξενώνα ή να μαγειρευτέ μόνοι σας.
Η ζωή στις Η.Π.Α είναι πολύ ακριβότερη από τη ζωή στην Ευρώπη.
Prepared by Middleton Educare:
Mob: 99675522 Tel: 26933884 / 22817300
Email: [email protected] www.middletoneducare.com
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πολλοί νέοι κάθε χρόνο κάνουν αιτήσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πριν όμως ξεκινήσουν τις φιλόδοξες σπουδές τους στο εξωτερικό, πρέπει να προσέξουν δύο βασικά σημεία για να μην ξοδέψουν άσκοπα τα λεφτά τους, που σημαίνει άσκοπη διαρροή εθνικού συναλλάγματος και το χρόνο τους, που σημαίνει λήψη ενός πτυχίου που δεν αναγνωρίζεται ή που δεν θα έχει προοπτικές χρησιμοποίησής του στην Κύπρο.
Σκοπός μας, λοιπόν, είναι η πληροφόρηση στη σωστή επιλογή Πανεπιστημίου και στη σωστή επιλογή επιστήμης, που να είναι χρήσιμη τόσο για τον ίδιο τον υποψήφιο φοιτητή, όσο και για τη χώρα (γιατί τι ωφελεί να σπουδάσει κανείς κάτι που να είναι κορεσμένο ή που να μην εγγυάται την εύρεση εργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι διαβατήριο για την ανεργία;)
· Το τι θα σπουδάσετε είναι κάτι που θα το αποφασίσετε μόνοι σας και μετά από πολλή σκέψη, γιατί τέτοιες αποφάσεις τις παίρνει κανείς μια φορά στη ζωή του.
· Το πού θα σπουδάσετε θα το αποφασίσετε και πάλι μόνοι σε συνάρτηση βέβαια με τις οικονομικές δυνατότητές σας, τις ικανότητές σας και φυσικά το πανεπιστήμιο που θα σας δεχτεί τελικά.
ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ
Το ποια χώρα θα επιλέξετε για να κάνετε τις σπουδές σας, προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές, εξαρτάται από δύο πράγματα: την ξένη γλώσσα που γνωρίζετε και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. (Έχετε υπόψη ότι σε κάποιες χώρες η ανώτατη εκπαίδευση είναι δωρεάν και σε άλλες υπάρχουν δίδακτρα.)
‘Έτσι αν η ξένη γλώσσα που γνωρίζετε είναι η Αγγλική, θα επιλέξετε μια από τις αγγλόφωνες χώρες (π.χ Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), αν είναι η Γαλλική, μία από τις γαλλόφωνες (π.χ Γαλλία, Βέλγιο, Καναδάς, Ελβετία), αν είναι η Γερμανική, μία από τις γερμανόφωνες (π.χ Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία).
ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η επιλογή του πανεπιστημίου που θα παρακολουθήσετε είναι αρκετά δύσκολη δουλειά και πολύ σημαντική για το μέλλον των σπουδών σας και τη μετέπειτα καριέρα σας.
Είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν πολλά Πανεπιστήμια που προσφέρουν αυτό που ζητάτε, αλλά που έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Δηλαδή άλλα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον υποψήφιο σπουδαστή, άλλα λιγότερες, άλλα έχουν υψηλότερο και δυσκολότερο επίπεδο σπουδών και άλλα χαμηλότερο και ευκολότερο, άλλα έχουν ακριβότερα δίδακτρα και άλλα φθηνότερα ή και καθόλου, άλλα αναγνωρίζονται από την Κύπρο και άλλα όχι. Αυτό σας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί τι να κάνετε ένα πτυχίο που δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας;
Η επιλογή του πανεπιστημίου είναι σημαντική για το μέλλον σας, γιατί από το πτυχίο που θα πάρετε από ένα πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί η επαγγελματική σας αποκατάσταση ή η επιστημονική καριέρα σας, πράγματα για τα οποία αποφασίζει κανείς μια φορά στη ζωή του. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο, αν δεν σας αρέσει ένα πτυχίο που αποκτήσατε –σίγουρα με κάποιο κόπο- να το πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων και να αρχίσετε δεύτερο ή τρίτο πτυχίο (εκτός πια αν γίνετε συλλέκτης πτυχίων).
Για να επιλέξετε λοιπόν το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχετε ήδη αποφασίσει:
* Τι ακριβώς θέλετε να γίνετε
* Τι ακριβώς θέλετε να σπουδάσετε
* Τι ακριβώς σκοπεύετε να ξοδέψετε σε χρόνο, σε κόπο και, φυσικά, χρήμα
Όσο περισσότερες πληροφορίες μαζέψετε για τα Πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν, τόσο ευκολότερα θα κάνετε την επιλογή σας. Στην επιλογή σας θα σας βοηθήσουν οι σύμβουλοι σπουδών, οι καθηγητές σας και οι γονείς σας που πρόκειται να πληρώσουν για τις σπουδές σας.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στο να γίνετε δεκτοί από ένα πανεπιστήμιο, είναι ένα ιστορικό των σπουδών σας στο Λύκειο ή στο πανεπιστήμιο, αν πηγαίνετε για μεταπτυχιακές σπουδές. Δηλαδή υψηλός βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου (πολύ καλά και πάνω), εργασίες που τυχόν έχετε κάνει ή δημοσιεύσει, συστατικές επιστολές από το Διευθυντή ή καθηγητές σας, συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες ή συλλόγους, βραβεία που τυχόν έχετε πάρει για τις επιδόσεις σας στα μαθήματα ή τα σπορ και άλλα ενδιαφέροντα.
Επίσης θα σας ζητηθεί το επίπεδο γνώσεών σας στη γλώσσα της χώρας στην οποία θα σπουδάσετε. Για να διαπιστώσουν πόσο καλά ξέρετε τη γλώσσα, θα σας ζητήσουν αναγνωρισμένο δίπλωμα γλωσσομάθειας π.χ IELTS, IGCSE ή ANGLIA PROFICIENCY για την Αγγλία και TOEFL για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Βεβαιωθείτε τι πρέπει να συμπληρώσετε στα έντυπα καθώς και μέχρι πότε πρέπει να στείλετε την αίτησή σας. Ο τύπος της αίτησης διαφέρει από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από χώρα σε χώρα, γι΄ αυτό ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν τα έντυπα της αίτησης. Πολλά Πανεπιστήμια χρεώνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό που πρέπει να σταλεί μαζί με την αίτηση (κυρίως στις Η.Π.Α) και το οποίο δεν επιστρέφεται κι αν ακόμη η αίτησή σας απορριφθεί.
ΑΓΓΛΙΑ
Η Αγγλία είναι η χώρα με τα περισσότερα και αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, από τα οποία πέρασαν ως φοιτητές ή καθηγητές μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης(Oxford) και το Κέιμπριτζ(Cambridge) που ιδρύθηκαν το 12o αιώνα, τα διασημότερα ίσως πανεπιστήμια του κόσμου, αποτελούν μέχρι και σήμερα το όνειρο πολλών νεαρών υποψήφιων σπουδαστών από όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση σε αυτά μπορεί να είναι πλήρης (full-time) ή μερική (Part-time). Σε μερικά επιβάλλεται πρακτική άσκηση στη βιομηχανία στη διάρκεια των σπουδών, κυρίως μετά τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους σπουδών. Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Στα μαθήματα περιλαμβάνονται διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και Tutorials (δηλαδή μικρές ομάδες φοιτητών που συζητούν με τον καθηγητή τους).
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Για να γραφτείτε σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε το κατάλληλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο για να παρακολουθήσετε πανεπιστημιακές σπουδές και ότι μιλάτε, γράφετε και καταλαβαίνετε τα αγγλικά αρκετά ικανοποιητικά.
Συνήθως εκείνο που δείχνει ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε πανεπιστημιακές σπουδές είναι:
1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ Ή ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Ή ΑΡΙΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Εξαρτάται από το πανεπιστήμιο στο οποίο κάνετε τις αιτήσεις.)
2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (IELTS, IGCSE, TOEFL Ή ANGLIA PROFICIENCY).
3. GCE ALs ανάλογα με τι θέλετε να σπουδάσετε. AL ζητούν κυρίως τα top πανεπιστήμια όπως το Cambridge, Oxford, UCL, Kings, LSE, Bristol, Warwick etc.
4. Για σπουδές στην Αρχιτεκτονική, Interior Design, Fashion Design, Graphic Arts χρειάζεται Portofolio ενώ για σπουδές στη Μουσική (Music) και Χορό (Dance) χρειάζεται DVD για να αποδείξετε τις ικανότητές σας στη μουσική και στο χορό.
5. Επίσης κάποια πανεπιστήμια ζητούν INTERVIEW(συνέντευξη) μέσω του SKYPE.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το να πληρείτε τις βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής στα Αγγλικά πανεπιστήμια (Tariff points) δεν σημαίνει ότι θα γίνετε και σίγουρα αποδεκτοί. Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οι αιτήσεις κρίνονται βάσει των περισσότερων προσόντων. Επίσης είναι πάρα πολύ περιορισμένος ο αριθμός των ξένων φοιτητών που εισάγονται στις ιατρικές σχολές. Δύσκολη επίσης είναι η εισαγωγή στα παραϊατρικά επαγγέλματα όπως RADIOGRAPHY, PHYSIOTHERAPY, DIETICS, OCCUPATIONAL THERAPY, MIDWIFERY AND NURSING.
Πρέπει όμως να έχετε υπόψη ότι επειδή υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός και πληθώρα αιτήσεων από όλες τις χώρες του κόσμου, είναι λογικό και προνοητικό να κάνετε την αίτησή σας όσο πιο νωρίς γίνεται.
Οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Βρετανικά πανεπιστήμια πρέπει να σταλούν στο UCAS (UNIVERSITIES CENTRAL ADMISSIONS) το οποίο και θα τις προωθήσει στα 5 πανεπιστήμια ή κολέγια της προτίμησης σας. Μερικά πανεπιστήμια δέχονται και απευθείας αιτήσεις, όπως το Portsmouth, Hull, Huddersfield, Wolverhampton.
Οι αιτήσεις πρέπει να σταλούν από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ειδικά για την Ιατρική από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Οκτώβριου.
Οι απαντήσεις στην αίτησή σας αρχίζουν να έρχονται σε περίπου ένα μήνα και σχεδόν μέχρι το Φεβρουάριο θα έχετε απαντήσεις και από τα 5 πανεπιστήμια.
Όσοι φοιτητές δεν έγιναν αποδεκτοί στην πρώτη διαλογή, δικαιούνται να επιλέξουν ακόμη ένα πανεπιστήμιο της αρεσκείας τους μέσω του EXTRA UCAS που συνήθως ξεκινά το Μάρτιο. Αν πάλι δεν έχουν γίνει αποδεκτοί, συνεχίζουν μέχρι να βρουν ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να τους αποδεκτεί. Υπάρχουν πάντα πιθανότητες μερικά πανεπιστήμια να μην συμπλήρωσαν τις κενές θέσεις τους και το UCCA σας δίνει την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσετε τον Αύγουστο στο Clearing.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για τους σπουδαστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δίδακτρα είναι τα ίδια με εκείνα που πληρώνουν οι Βρετανοί για το 2013-2014, από 8500-9000 Στερλίνες το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές εξαρτάται από τη σπουδή και το πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, κυμαίνονται κυρίως από 5000 μέχρι 22000 Στερλίνες. Τα Business Courses είναι κυρίως τα ακριβότερα, ιδίως το MBA (Master in Business Administration).
ΔΑΝΕΙΟ
‘Όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές, ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης, δικαιούνται να αποταθούν για το Φοιτητικό δάνειο( Student Loan) το οποίο καλύπτει όλα τα δίδακτρα για 4 χρόνια.
Οι αιτήσεις για το δάνειο ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο ή Μάιο του χρόνου πριν ξεκινήσετε τις σπουδές σας. Η αποπληρωμή του δανείου γίνεται μετά τη συμπλήρωση των σπουδών και αφού ο φοιτητής βρει δουλειά που να του αποφέρει εισοδήματα πάνω από 21000 Στερλίνες. Αν ο φοιτητής είναι άνεργος ή τα εισοδήματά του είναι κάτω των 21000 Στερλινών, τότε οφείλει να ειδοποιήσει το Student Loan Company για την κατάστασή του. Χρειάζεται να στείλει μια βεβαίωση από το Φόρο Εισοδήματος ή τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις που να δείχνει το σύνολο των απολαβών του. Σε περίπτωση που είναι άνεργος χρειάζεται μια βεβαίωση από τους γονείς του ότι τον συντηρούν οικονομικά.
Τα δίδακτρα πληρώνονται απευθείας στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτά ο φοιτητής σε 3 δόσεις. Το Νοέμβριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο.
Το φοιτητικό δάνειο είναι έντοκο με το επιτόκιο να κυμαίνεται συνήθως στο 2% - 3%.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν σκοπεύετε να μείνετε σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου, πρέπει να κάνετε αίτηση έγκαιρα γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες. Συνήθως οι αιτήσεις ξεκινούν τον Απρίλιο ή Μάιο πριν ξεκινήσετε τις σπουδές σας.
Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες όπως η VICTORIA, UNITE, CHAMBERS, OPAL, LIBERTY ETC που προσφέρουν άνετη διαμονή σε δωμάτιο standard, deluxe και studio που παρέχουν ευκολίες μαγειρέματος και μπουγάδας. Όλα τα δωμάτια είναι επιπλωμένα, με ατομικό μπάνιο και αποχωρητήριο. Στην τιμή περιλαμβάνεται το ρεύμα, το νερό και το internet.
Οι τιμές κυμαίνονται από 3500-7000 Στερλίνες ανάλογα με τον τύπο του δωματίου και την πόλη. Στις μεγάλες πόλεις ιδίως στο Λονδίνο, η διαμονή σε φοιτητικές εστίες είναι ιδιαίτερα ακριβή. Οι τιμές κυμαίνονται από 9000-15000 Στερλίνες. Στις μικρότερες πόλεις τα πράγματα είναι ευκολότερα. Τέλος μπορείτε να συγκατοικήσετε με άλλους φοιτητές σε διαμερίσματα. Το κόστος ζωής ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και από πόλη σε πόλη. Βέβαια πολλοί τα βγάζουν πέρα με λιγότερα χρήματα, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερα. Όπως καταλαβαίνετε το οικονομικό είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο μέρος από σας, από την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τα χρήματα που θα σας στέλλουν οι γονείς σας με σύνεση. Η Βρετανία είναι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Degree= Το πτυχίο που παίρνει κάποιος όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του σ’ ένα πανεπιστήμιο.
BA(Hons) Bachelor of Arts για τις θεωρητικές επιστήμες
BSc(Hons) Bachelor of science για τις θετικές επιστήμες
BEng(Hons) Bachelor of Engineering
MA= Master of Arts για τις θεωρητικές επιστήμες
ΜSc= Master of science για τις θετικές επιστήμες
ΜEng= Master of Engineering
Ph.D= Doctor of Philosophy (το διδακτορικό δίπλωμα)
Sandwich Course= Σειρά μαθημάτων όπου ο φοιτητής κάνει ένα χρόνο πρακτική εκπαίδευση στη βιομηχανία επί πληρωμή
Στη Βρετανία έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από 100 και περισσότερα πανεπιστήμια καθώς επίσης να σπουδάσετε σε 300 και περισσότερους διαφορετικούς τομείς, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των θεωρητικών και θετικών επιστημών, της σύγχρονης τεχνολογίας και των καλών τεχνών.
ΓΑΛΛΙΑ
Προϋποθέσεις για την εγγραφή: Για να γίνει κάποιος δεκτός σε Γαλλικό πανεπιστήμιο, πρέπει να έχει πολύ καλό Απολυτήριο Λυκείου και να γνωρίζει πολύ καλά τα Γαλλικά. Στη Γαλλία, μια χώρα με παράδοση στις τέχνες και τις επιστήμες, υπάρχουν πάνω από 200 ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων επιστήμων με επιφανέστερο το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Δίδακτρα: Το μεγάλο πλεονέκτημα των Γαλλικών πανεπιστημίων είναι ότι η φοίτηση είναι δωρεάν.
Διαμονή: Η διαμονή στη Γαλλία είναι ακριβή. Η Γαλλία είναι από τις ακριβές χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη πριν ξεκινήσετε σπουδές εκεί. Ειδικά το Παρίσι, το οποίο συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών, είναι μεν η ωραιότερη πόλη όπου θα μπορούσε να ζήσει κανείς, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ πολύ ακριβή.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 200 κρατικά και μη ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολλά από τα οποία έχουν παγκόσμια φήμη και εκτίμηση καθώς και ηλικία εκατοντάδων χρόνων. Πανεπιστήμια όπως εκείνα της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου είναι γνωστά σ’ όλο τον πνευματικό κόσμο και έχουν αναδείξει επιστήμονες κύρους.
Αιτήσεις: Αν αποφασίσετε να σπουδάσετε σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο, πρέπει να κάνετε αίτηση τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την έναρξη των σπουδών σας.
Προϋποθέσεις για την εγγραφή: Για να γίνει κάποιος αποδεκτός σε ένα Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Γερμανία, πρέπει να έχει οπωσδήποτε Απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θεωρείται ισότιμο με το αντίστοιχο απολυτήριο των γερμανικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης. Πρέπει επίσης να γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα και για να το αποδείξει αυτό, πρέπει να δώσει εξετάσεις. Το να έχει κάποιος όλα τα πιο πάνω προσόντα δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα γίνει δεκτός, γιατί οι υποψήφιοι είναι πολλοί, οι θέσεις περιορισμένες και ο συναγωνισμός πολύ μεγάλος.
Η.Π.Α
Η Ανώτερη Εκπαίδευση παρέχεται από Δημόσια και Ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια. Ο όρος "Κολέγιο" γενικά υποδηλώνει ανώτατη εκπαίδευση και χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί του όρου ‘’Πανεπιστήμιο’’. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν περισσότερα από 3000 κολέγια και πανεπιστήμια. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για κάποιον που σκέφτεται να σπουδάσει στις ΗΠΑ κι αυτό είναι το ποιο Πανεπιστήμιο ή Κολέγιο θα επιλέξει από τα χιλιάδες που υπάρχουν. Η σωστή επιλογή θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή και στην επαγγελματική ή επιστημονική σας καριέρα. Γι’ αυτό σκεφτείτε καλά πριν πάρετε την απόφαση να σπουδάσετε στο Α ή Β Πανεπιστήμιο, συμβουλευτείτε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Πανεπιστήμια με μεγάλο κύρος είναι τα Harvard, Yale, Princeton, Berkeley, MIT, Columbia, Stanford, Cornell, Michigan, Chicago, Texas, Ιllinois κ.λ.π
Προϋποθέσεις για την εγγραφή: ΟΙ προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής στα διάφορα Αμερικάνικα πανεπιστήμια διαφέρει από κολέγιο σε κολέγιο, όπως επίσης διαφέρουν τα προγράμματα σπουδών, οι κανονισμοί, τα δίδακτρα κ.λ.π. Τα κριτήρια επιλογής των υποψήφιων σπουδαστών είναι ανάλογα με την ποιότητα των σπουδών και το κύρος του πανεπιστημίου. Όσο καλύτερο το πανεπιστήμιο ή κολέγιο, τόσο υψηλότερα και τα κριτήρια.
Κατά γενικό κανόνα τα πανεπιστήμια ή κολέγια απαιτούν να έχετε υψηλή βαθμολογία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής και ακαδημαϊκής ζωής, πράγμα που θα σας ζητηθεί να αποδείξετε υποβάλλοντας αναλυτικές βαθμολογίες όλων των ετών σπουδών σας στη Μέση ή Ανώτατη εκπαίδευση και να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την αγγλική γλώσσα. Γι’ αυτό όλα τα Αμερικανικά πανεπιστήμια απαιτούν να δώσετε το test TOEFL( Test of English as a Foreign Language) το οποίο μετρά το βαθμό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, για προπτυχιακές σπουδές πιθανόν θα σας ζητήσουν να υποβληθείτε στα tests SAT (Scholastic Aptitude Test) ή ACH (Achievement), τα οποία δίνουν ακόμη και οι Αμερικάνοι. Για μεταπτυχιακές σπουδές χρειάζονται τα tests GRE( για όλες τις επιστήμες) και το GMAT(μόνο για τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων.)
Αιτήσεις: Γίνονται ηλεκτρονικά ακολουθώντας τις οδηγίες του πανεπιστημίου ή κολεγίου προσεκτικά. Πολλά πανεπιστήμια ή κολέγια χρεώνουν ένα μικρό ποσό για την παραλαβή των αιτήσεων σας (Application Fee), το οποίο δεν επιστρέφεται.
Δίδακτρα: Ποικίλουν ανάλογα με το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο. Τα δημόσια πανεπιστήμια (State Universities) είναι γενικά φτηνότερα από τα ιδιωτικά (Private Universities).
Διαμονή: Μπορείτε να μείνετε σε ξενώνες του πανεπιστημίου (Dormitories) και να τρώτε στο εστιατόριο του ξενώνα ή να μαγειρευτέ μόνοι σας.
Η ζωή στις Η.Π.Α είναι πολύ ακριβότερη από τη ζωή στην Ευρώπη.
Prepared by Middleton Educare:
Mob: 99675522 Tel: 26933884 / 22817300
Email: [email protected] www.middletoneducare.com